Zdravje

Vse kar morate vedeti o varni vadbi:

Svetuje in piše: JANIYA MAJA ŽNIDAR dipl.fizioterapevtka

Pravilno izbrani vadbeni program vpliva na izboljšanje ravnotežja ter na splošno na kvaliteto življenja, krepitev zdravja ter varno in kakovostno staranje zdravih starejših odraslih. Študije na športnih veteranih in tistih, ki redno telovadijo dokazujejo, da telesna aktivnost spodbuja optimalno počutje in večjo delavnost.  A da ne presežemo praga koristi, je potrebno gledati, kako se telo odzove na posamezno aktivnost, da ne bi povzročili kakšnih hujših zdravstvenih zapletov.



Obstaja prag za aktivno zaščito, vendar se razlikuje od posameznika do posameznika in se spreminja glede na mišično maso in kardiovaskularnih sposobnosti, genetskih nagnjenih k bolezni, ki pa temeljijo na družinski anamnezi, lastni učinkovitosti, celovitosti mehkega tkiva in vrsti drugih dejavnikov. 

BeFunky sample 12

Za začetnike in zdravstveno ogrožene se priporoča zmerno intenzivna vadba – to pomeni, da je pulz rahlo povečan, rahlo se zadihamo, še vedno pa se lahko med aktivnostjo normalno pogovarjamo. Ter smo telesno dejavni vsaj 3- do 5-krat na teden po najmanj 30 minut. 

Hoja; Priporočeno je vsaj pol ure zmerno intenzivne telesne aktivnosti vsak dan. Ena od najbolj priljubljenih oblik hoje pri starejših je nordijska hoja, ki ohranja naraven vzorec hoje z aktivno uporabo ustreznih pohodnih palic.

Hitra hoja lahko prispeva k zdravljenju inkontinence. 

Vožnja s kolesom (sobno kolo je varnejša izbira). Praktičen test za preverjanje praga, če je telesna dejavnost preveč intenzivna: če se med kolesarjenjem ne morete normalno pogovarjati in zaporedno povedati vsaj 5 besed, ne da bi morali vmes vdihniti.

Plavanje; Zaradi vodoravnega položaja telesa in občutka zmanjšane težnosti je ves skelet v vodi razbremenjen. Plavanje je učinkovito pri preprečevanju in zdravljenju negativnih učinkov na hrbtenico zaradi pomanjkanja telesne dejavnosti.

BeFunky sample 11

Tek; Za starejšega, ki se že dolgo ni ukvarjal s tekom ali je ravno prebolel bolezen, je priporočljivo, da pri zdravniku predhodno preveri svojo vzdržljivost in zdravstveno stanje. Tudi starejšim netekačem, ki sicer brez težav hodijo in niso tekli vse od svoje mladosti, se priporoča, da poskusijo teči. Pri tem se morajo seveda teka lotiti zelo, zelo postopno. Značilnosti take vadbe naj bodo lahkotnost, visoka aerobnost, boljše počutje in vzdržljivost.

Ples; je med starejšimi ena od najbolj priljubljenih dejavnost. Pri plesu je pomembno, da so vrste plesov izbrane glede na ciljno skupino in da se gibi izvajajo pod nadzorom strokovnjaka. Največja nevarnost pri plesu za starejšega je izguba ravnotežja, ki lahko vodi v padec s poškodbo.

BeFunky sample 13

Anaerobne vaje, vaje za moč; Številne študije kažejo na to, da obremenitvena vadba in nadomestna hormonska terapija povečata mineralno gostoto kosti pri starejših osebah. Potrebno pa paziti na primerno obutev in tla, ki naj ne drsijo, da ne pride do padca.

Vaje za gibljivost; Joga izboljšuje fizično in mentalno zdravje in dobro počutje. Pomembno je, da se raztezne vaje izvajajo pravilno. Če želimo povečati gibljivost določene mišice, je pravilno sproščeno vztrajanje v določenem položaju, pozornost pa je usmerjena k mišici, ki jo raztezate. Vedno se raztezamo do »praga bolečine«. Med raztezanjem dihajte počasi, ritmično in kontrolirano, dihanja se ne zadržuje, lahko se ga poglobi.

Vadba za ravnotežje; Tai Chi in Qi gong vadbo je blaga oblika vadbe kitajskega izvora, ki s svojimi nežnimi gibi, ki pogosto zahtevajo stojo na eni nogi, pomaga izboljšati ravnotežje in koordinacijo gibov tudi za zdrave starejše

Vaše zdravje je dragoceno, zato ga negujte v vsakem obdobju življenja ter namenite svoj prosti čas v čim večji meri tudi gibanju ter tako ohranite svoje telo močno in gibljivo.

JANIYA MAJA ŽNIDAR dipl.fizioterapevtka

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button