Zdravje

Zakaj si moški v novembru puščajo brke?

November je namenjen ozaveščanju o zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod. Rak prostate je najpogostejša oblika raka pri moških, na leto ga pri nas diagnosticirajo okoli 1500 moškim, za okoli 400 je bolezen usodna.

CST 1704 Header v1

Rak prostate je pogost zlasti pri starejših moških, več kot dve tretjini bolnikov je namreč starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okoli 1500 moških, za posledicami te bolezni pa jih umre okoli 400, piše na spletni strani NIJZ-ja.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v letu 2019 raka potrdili pri 682 moških, ki so bili prvič sprejeti na Onkološki inštitut Ljubljana. V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije pa poudarjajo, da bo zaradi v prihodnje pričakovanega staranja prebivalstva tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala.

Poleg starosti med dejavnike tveganja spada tudi družinska obremenjenost. To pomeni, da ima moški, katerega oče ali brat sta zbolela za rakom prostate, povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel. Obenem ima velik pomen v sklopu zgodnjega odkrivanja bolezni odkrivanje genskih mutacij.

Simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so:

 • pogosto uriniranje,
 • slaboten ali prekinjen tok urina,
 • bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem
 • krvav seč.

V primeru, da se je rak razširil iz prostate na druge organe, pa se omenjenim simptomom lahko pridružijo še:

 • bolečine v presredku,
 • motnje pri odvajanju blata
 • motnje ejakulacije,
 • bolečine v kosteh
 • splošna oslabelost z izgubo telesne teže

Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Ker nanju ne moremo vplivati, ni možnosti primarnega preprečevanja.

 • Starost – Pojavnost raka prostate s starostjo strmo narašča.
 • Družinska obremenjenost – Moški, katerega oče in/ali brat (je) so že zboleli za rakom prostate, ima povečano tveganje, da bo tudi sam zbolel za rakom prostate.
 • Etnična pripadnost – V primerjavi z belci imajo pripadniki črnske rase zvečano in pripadniki rumene rase (npr. Japonci) zmanjšano tveganje za rak prostate.
 • Življenjski slog – Zunanji dejavniki, ki še niso povsem pojasnjeni in so povezani z zahodnim načinom življenja, vplivajo na povečano tveganje za pojav raka prostate.

Zaščitni dejavniki – hrana, ki vsebuje malo živalskih maščob, z veliko zelenjave in sadja ter redna fizična aktivnost bi lahko imeli zaščitno vlogo pri nastanku raka prostate.

PRESEJANJE

Presejanje pomeni aktivno iskanje raka pri ogroženi populaciji, ki nima nobenih težav. Na splošno je presejanje smiselno, če je na voljo zanesljiv test za zgodnje odkrivanje določene bolezni in če tako odkrito bolezen lahko učinkovito in varno zdravimo ter zmanjšamo umrljivost zaradi nje. Pri raku prostate je na voljo test PSA. Ta je visoko občutljiv in z njim raka prostate lahko odkrijemo zgodaj, lahko pa z njim odkrijemo (in posledično po nepotrebnem zdravimo) tudi rake, ki sicer nikoli ne bi delali težav. Pri večini starejših moških je namreč v prostati prisoten rak, ki ne dela nobenih težav. Mednarodna strokovna združenja zato ne priporočajo organiziranega presejanja za rak prostate pri vseh moških. Še največ koristi bi od tovrstnega presejanja lahko imeli moški, ki imajo posebej povečano tveganje za pojav raka prostate – črnci in tisti, ki so s to diagnozo družinsko obremenjeni (še posebej, če je sorodnik v 1. kolenu zbolel za rakom prostate v zgodnji starosti).

Zdravi moški, ki želijo opraviti test PSA, potrebujejo pred pregledom posvet z ustrezno usposobljenim strokovnjakom (npr. urologom). Seznanjeni morajo biti s potencialnimi koristmi in tudi slabostmi tovrstnega testiranja.

Preberite si več tu (klik), na strani društva Onkološlih bolnikov.

Zakaj torej brki?

Movember je mednarodno gibanje, katerega namen je javnost ozaveščati o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki združuje več kot pet milijonov ljudi. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime.

images
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button