Nostalgija

25. maj: Dan mladosti

25. maja smo v času po II. svetovni vojni pa do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja praznovali »Dan mladosti«. Na ta dan se je štafeta mladosti predala jugoslovanskemu premierju in kasnejšem predsedniku Josipu Brozu Titu. Štafeta je potovala skozi celo Jugoslavijo, vsakokrat pa se je njeno potovanje začelo v drugem mestu in v drugi republiki.

de5918 10 1

Štafeta je bila uvedena leta 1945, 12 let kasneje pa so na Titovo iniciativo dogodek preimenovali v Dan Mladosti. Do Titove smrti se je štafeta predajala Titu osebno na štadionu JLA v Beogradu. Leta 1980 je potovanje štafete mladosti prekinila smrt Tita 4. maja v Ljubljani, zato so jo kasneje položili na oder skupščine SFRJ v Beogradu. Leta 1988 je dogodek bil na štadionu JLA V Beogradu izveden zadnjič, leto dni kasneje pa je Zveza socialistične mladine Jugoslavije ukinila nekdaj to zelo popularno prireditev.

download 14

Prva štafeta:

V prvi štafeti je sodelovalo 12 500 mladostnikov, ki so po pretečenih 9000 kilometrih poti Titu v Zagrebu izročili devet štafetnih palic skupaj z “Modro knjigo”, v kateri je bilo zbranih 15 000 podpisov mladih Šumadincev. V nadaljnjih letih je Tito štafete sprejemal v Beogradu. Od od leta 1945 do leta 1956 se je imenovala Titova štafeta.

Leta 1957 je bil na Titovo pobudo dan proglašen za “dan mladosti”; odtlej je Tito prejemal le še po eno štafetno palico. Do leta 1979 jo je sprejemal na stadionu JLA v Beogradu, današnjem stadionu kluba Partizan.

Leta 1980 se je zaradi Titove smrti štafeta ustavila sredi poti po Hrvaški in bila položena na oder Skupščine SFRJ. Kljub smrti je praznovanje dneva mladosti še naprej potekalo 25. maja vsako leto, pri čemer je štafeto na cilju sprejel predsednik Zveze socialistične mladine Jugoslavije.

o Generacija D djvu 147696 j 1024

Leta 1987 je v Jugoslaviji izbruhnil škandal, potem ko je slovenski studio “Novi kolektivizem” za namene dneva mladosti predstavil plakat s predelano podobo nacističnega plakata iz leta 1936. Tega leta so tudi potekle zadnje prireditve ob dnevu mladosti. Zadnja osrednja prireditev v Sloveniji je bil koncert ob 30-letnici Štafete mladosti v Avditoriju Portorož. Nastopali so Martin Krpan, Plavi orkestar, Riblja čorba in Parni valjak. Voditelja prireditve sta bila Majda Koroša in Matej Strah. 26. januarja 1988 jo je Zveza socialistične mladine ukinila.

25.5.1982 je bil končni nosilec štafete Ciril Zaplotnik, kmet iz Letenic pri Kranju, štafeto pa je sprejel Bogić Bogićević predsednik konference zveze socilaistične mladine Jugoslavije.

Vir: PTC

Zadnja štafeta je 21. marca 1987 proti Beogradu krenila s Triglava, od koder jo je nosila naveza desetih alpinistov s prvo nosilko Marijo Štremfelj.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button