Nostalgija

Kako smo se nekoč lotili sovražnika na polju

Se kdo od vas še spomni borbe proti koloradskemu hrošču? Pričela se je takoj po osvoboditvi na prvo okuženih nasadih v Krškem. O teh “borbi” in delovnih akcijah so se časopisi često radi razpisali. Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib.si

Takole je pisal Celjski tednik:

1027818

Kljub množičnim zatiralnim akcijam, se je razširil tudi v druge predele po vsej Sloveniji, čeravno v manjšem številu. Če pogledamo nazaj naše napore in uspehe, lahko ugotovimo, da trud ljudske oblasti in množičnih organizacij ni bil zaman, ker smo v letošnjem letu našli le malo hroščev, ličink in jajčec. Koloradski hrošč pa ne preti samo iz okuženih krajev, temveč tudi iz drugih držav, kakor iz Italije in Avstrije, kar nam dokazujejo nova odkritja okužb v okrajih Gorica in Tolmin. Pregled, ki se je vršil v nedeljo dne 24. julija 1949, je izpadel neprimerno boljše kot prejšnji, kljub temu pa se še najdejo KLO-ji, kjer se kaže skrajna malomarnost krajevnih komisij za pregled krompirišč. (…)

Celjski tednik, 30. julija 1949

Koloradski hrošč za železno zaveso

Po Vzhodni Evropi se je zelo razširil koloradski hrošč, ki zelo ogroža pridelek krompirja. Sovjeti so to takoj izrabili v svoje propagandne namene in trdijo, da so tega zajedalca razširila ameriška letala. Te obtožbe so smešne. Slovesna sovjetska uradna nota ameriški vladi, ki se pritožuje, češ da so ameriška letala razširila po Vzhodni Nemčiji koloradskega hrošča, kaže, kakšno bujno fantazijo imajo politiki za železno zaveso.

Nobena izmišljotina ne bi mogla biti bolj smešna, ne le zato, ker je ta stvar dejansko neizvedljiva, temveč zaradi tega, ker v primeru, da bi to kdo resno trdil ali, da bi s to stvarjo prišel z resnim namenom, da bo pridobil zanjo javno mnenje, kaže popolno nerazumevanje zahodne miselnosti in zahodnih koristi. (…)

Morda je preveč pričakovati od Vzhoda kakih pametnih korakov v tej zadevi. Toda tudi sedaj bi za Sovjetsko zvezo in za druge vzhodnoevropske države bilo najbolj pametno, da bi sodelovale pri dejanskih ukrepih za zatiranje te kuge. (…)

Kakor gospod Goebells so tudi oni prepričani, da je velika laž edino, kar na tem svetu drži.

Demokracija (Trst – Gorica), 14. julija 1950

Pregled krompirišč v šoštanjskem okraju je slabo uspel

Zadnjo nedeljo je bil v šoštanjskem okraju četrti pregled krompirišč. (…) Ko je poverjeništvo za kmetijstvo poslalo poročilo v Ljubljano, je v poročilu manjkalo podatkov za 11 krajevnih odborov, ki poročil niso poslali. Najslabši KLO v okraju je Mozirje, kjer dosedaj niso organizirali niti enega pregleda. To je edini KLO v okraju, ki še nima štaba za pregled krompirišč. (…)

Iz Šmartnega ob Dreti so celo poslali lažno poročilo, češ da so organizirali 6 ekip z 32 ljudmi, v resnici pa niso pregledali niti enega grmička krompirjevke. Poverjeništvo za kmetijstvo je predlagalo omenjene KLO v kaznovanje. (…)

Celjski tednik, 15. julija 1950

Ali res ne potrebujemo krompirja?

Lani, pa tudi še letos smo se nadejali, da bo v novomeškem okraju zatrt koloradski hrošč. Prve dni junija so bile odkrite okužbe v večjem obsegu v KLO Šmarje, ki so pokazale izredno brezvestnost nekaterih kmetovalcev. Zaradi takih, skoraj bi lahko rekli zločinskih malomarnežev se je hrošč nenadoma razpasel po vsem okraju. (…) Doslej odkrite okužbe so številnejše kakor so bile v letu 1948. (…)

V posameznih krajih pravijo odborniki, da naj krompirišča pregleduje le šolska mladina. (…)

Vsi taki in drugi malomarneži bodo za svoje škodljivo zaviranje pri zatiranju hrošča seveda primerno kaznovani. (…)

Dolenjski list, 17. julija 1951

Koloradski hrošč resno ogroža naša krompirišča

Zadnja odkritja krompirišč, ki jih razjeda škodljiva golazen – koloradski hrošč z vsem svojim zarodom, so dokaj resno opozorilo vsem kmetovalcem ptujskega okraja, da jim preti neslutena nevarnost in škoda, ki nam lahko v nekaj letih uniči ogromno narodno bogastvo, glavni življenjski artikel – krompir, ki že leta in leta rešuje iz materialnih težav neštete kmečke družine. (…)

Pozivi na preglede krompirišč ob nedeljah so izzveneli kot nadlegovanje ljudi ob nedeljah in praznikih, zato niso bili le redki primeri, da pregledov ni bilo ali pa so jih opravili večinoma otroci, ki se ne morejo zavedati škode, ki jo predstavlja koloradski hrošč s svojo zalego. (…)

Ptujski tednik, 10. julija 1953

Iz Hajdine

Krompirjevec se je na področju občine Hajdina vgnezdil že na vseh krompiriščih. Zatiranje škodljivca je bilo v juniju dokaj obsežno, saj je bilo poškropljenih ali zaprašenih nad 86 ha nasadov. Za nadaljnjo borbo proti škodljivcu so potrebne nove količine škropiv, ki pa jih ni nikjer dobiti. (…)

Ptujski tednik, 8. julija 1955

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button