Nostalgija

70 let že! Ste jih brali?

Pred natanko sedmimi desetletji je prvo objavo doživel stripovski junak, premeteni lisjak Zvitorepec, ki ga je ustvaril Miki Muster. Pozneje sta se mu pridružila še želvak Trdonja in volk Lakotnik.

miki muster stripi zvitorepec trdonja in lakotnik slika 2927675

Zvitorepec kot tudi Lakotnik in Trdonja so živali s človeškimi lastnostmi, ki se dokaj uspešno spopadajo z najrazličnejšimi pustolovščinami, pri čemer je kot najbolj prepoznavna obveljala prav upodobitev naslovnega lika.

Zakaj jih je Miki Muster “ustvaril”? Kot je nekoč povedal za Slovensko tiskovno agencijo, je bil nekoč strip pri nas prepovedan in nato so ustanovili prvi časopis, ki bi objavljal slovenske stripe – PPP – je bil pogoj, da bodo v njem objavljali samo slovenski avtorji in da bodo stripi nastajali na podlagi živalskih basni. Tako so v mojih prvih stripih nastopali lisica, jazbec, medved, volk … To sem smel risati, drugega pa ne.”

Stripi so torej izhajali v PPP (Poletove podobe in povesti), prva številka je izšla 11.7.1952, v naslednjem obdobju se je tednik preimenoval v PP – Petkova panorama (januar 1953), Petkov poročevalec (avgust 1953), ko je ta prenehal izhajati pa v tedniku Tedenska tribuna (22.10.1953), kasneje pa doživeli več knjižnih in zvezkovnih izdaj. Po Zvitorepcu pa je imenovana tudi prva slovenska stripovska revija. Zvitorepec je izhajal kot tednik v letih 1966-1973.

Obenem je Muster poudaril, da njegovi stripovski liki niso bili nikoli nasilni. Ob Zvitorepcu “je nastalo več kot 40 zgodb, pa nikoli ni bila prelita kri. Danes pa je na televiziji polno nasilja, zato ni čudno, da je svet tak, kot je. Včasih so bile kavbojke, ki imajo eno specifiko, v njih vedno zmaga dobro in tudi v mojih zgodbah je tako. Saj so v njih tudi negativni liki, ampak vedno zmagajo ti moji junaki, ki pa so smešni, duhoviti, vzgojni,” je tedaj pojasnil.

oldz1 236x300 1

Zvitorepec je prvi stripovski junak, ki ga je Muster ustvaril in je eden izmed treh protagonistov v seriji stripov o dogodivščinah Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika.

Zvitorepec je lisjak, kar povsem ustreza njegovemu značaju saj je izmed trojice najbolj zvit in prebrisan. Okrog sebe ima rad lepe ženske in je brez redne službe. Podaja se v pustolovščine, kjer se bori na strani pravice in dobrega.

oldz3 191x300 1

Prav Zvitorepec je tisti junak, s katerim se Miki Muster najlažje identificira. Lahko bi rekli, da ga je ustvaril po sebi in mu dal večino svojih človeških lastnosti. Zvitorepec je bil med bralci zelo priljubljen, kasneje pa ga je po priljubljenosti presegel njegov prijatelj Lakotnik.

Zvitorepec se je od prve upodobitve do njegove zadnje upodobitve 23 let kasneje stilsko precej spreminjal. V prvih zgodbah je tako upodobljen s peresom kot pritlikav lisiček, kasneje pa s čopičem kot visok lisjak.

Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button