Nostalgija

Kdo se je ne spomni? Lučke

Poletje se počasi poslavlja. Z njim pa tudi vročina. Kolikokrat ste se hladili s sladoledom? Veste, da je Lučka stara toliko kot vi. Že 64 let. Sicer pa je sladoled star več kot tri tisoč let, ko so ga prvič postregli na Kitajskem. V Ljubljanskih mlekarnah pa so z industrijsko proizvodnjo sladoleda začeli leta 1958. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki.

dfs 1
To je bila Milena.

S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena. Zakaj je torej Lučka Milena oziroma obratno?

Lučka je dobila ime po hčeri Ostrivoja Rojca, ki je delal na oddelku za reklamo. Ostrivoj je svojo hčer, ki ji je bilo ime Lučka, večkrat uporabil za model pri ustvarjanju ilustracij za sladoled. In tako je nekoč, ko je Lučka v očetovi pisarni lizala sladoled, vstopil eden od šefov in rekel: »No, poglej, naša Lučka spet liže Lučko!« Ko je odhajal, se je zavedel dobre ideje, ki se mu je porodila, in tako poimenoval sladoled.

22728899 1463681860414176 7822195928092644047 n
Tromostovje aprila 1969, foto: Marjan Ciglič. Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zanimivo pa je tudi, da je med letoma 1956 in 1957 v časopisu Slovenski poročevalec izhajala ilustrirana zgodba o ‘Lučki s severa’, za katero je marsikdo misli, da je bila navdih za poimenovanje sladoleda. Lučka je z ladjo potovala iz Bostona proti severu in pri tem doživljala razne dogodivščine, zgodbo je spisala Mimi Malenšek, ilustriral pa jo je sam Miki Muster. Vendar pa gre tukaj le za posrečeno naključje in vse skupaj ni povezano z Lučko Ljubljanskih mlekarn.

So pa v mlekarnah ob 50 letnici lučke raziskovale, kdo je rjavooka deklica z dvema črnolasima čopkoma, ki je leta 1969 pozirala za osrednji lik na embalaži popularnega sladoleda na palčki. In so jo našli. Ime pa ji ni Lučka, temveč Milena. Milena Vrbec pravi, da se svojih zvezdniških trenutkov ne spominja prav dosti, saj je bila stara komaj tri leta. Tistega leta so iz otroškega vrtca v Hubadovi ulici v Ljubljani izbrali tri deklice, merilom strokovnjakov pa je najbolj ustrezala prav ona. Za delo je dobila tudi honorar – takratnih 700 dinarjev.

d


Od kod sladoled na palčki?

Sladoled na palčki je po naključju odkril mešalec pijač Frank Epperson iz Oaklanda v Kaliforniji. Nekega dne je za svoje stranke pripravil demonstracijo limonad. Po opravljenem delu je zunaj na okenski polici pozabil kozarec limonade, v njej pa palčko za mešanje. Noč je bila hladna, temperatura je padla pod ničlo, naslednji dan, ko je Frank palčko hotel potegniti ven, je ugotovil, da v roki drži zamrznjeno sladico, kot nalašč za lizanje. Sladko odkritje je leta 1923 zaščitil na patentnem uradu in izum prodal podjetju Joe Lowe, ki je ledene lizike poslalo na trg pod imenom Popsicle.

dv
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button