Nostalgija

5 zanimivosti o princu Filipu

Mineva leto dni od smrti princa Filipa. Buckinghamska palača sprva ni želela podati več informacij, mesec dni kasneje pa so sporočili, da je kraljičin mož umrl zaradi visoke starosti. Mož kraljice Elizabete II. je umrl mirno v spanju.

Ob obletnici njegove smrti smo zbrali nekaj zanimivosti o njegovem življenju:

Princ Filip je bil za prebivalce otoka Tanna božanstvo, pravzaprav bog. Otok, ki je del otočja Vanuatu, ima danes sicer manj kot 30 tisoč prebivalcev. In prebivalci so nekoč verjeli, da jih bo obiskal visok, plavolas in belopolt bog. In na enem svojih popotovanj po svetu jih je obiskal princ Filip in je bil tako proglašen za njihovega boga. 

philip island god 11

Za Princa Filipa se točno ve, kdaj je prenehal s kajenjem: Daljnega leta 1947 in sicer 20. novembra zjutraj. Zakaj takrat? Na ta dan se je poročil z Elizabeto, ta pa njegove razvade ni prenašala, sploh ker je videla, kako je kajenje škodovalo njenemu očetu. In tako je tistega jutra Filip prenehal kaditi. Če je kdaj še kje prižgal kakšno cigareto pa, no o tem pa ni zapiskov. 

Ko sta se s kraljivo Elizabeto preselila v Bunchingamsko palačo je Filip poskrbel za precej izboljšav na dvoru, s svojim prijateljem Mikom Parkerjem pa sta pod palačo odkrila tudi pozabljeno vinsko klet, ki je vsebovala neka izjemnih primerkov vin, še iz časov kraljice Viktorije. 

Princ Filip je imel štiri starejše sestre. Princesa Cecilija je leta 1937 z možem, dvema sinovoma, sama pa je bila tudi noseča, letela na poroko v London. Letalo je strmoglavilo in umrli so vsi na krovu. 

Princ Filip je imel v lasti več kot 11.000 knjig, 900 umetniških knjig, skoraj 500 jih govori o športu, več kot tisoč jih govori o naravi in ohranjanju le te, 200 knjig o poeziji, 600 knjig o konjeništvu ter celotno zbirko riskank Giles. 

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button