Nostalgija

Glas, ki nikoli ne bo odšel

Mineva 17 let od smrti Marjane Deržaj, legende slovenske zabavne glasbe in izvajalka nepozabnih zimzelenih pesmi Poletna nočZemlja plešeOrion ter mnogih drugih.

V Ljubljani rojena pevka velja za prvo damo slovenske popevke. Marjana Deržaj je v svoji bogati glasbeni karieri zmagala na festivalih slovenske popevke v Opatiji in na Bledu, ko se je s pesmima Vozi me vlak v daljave in Poletna noč vtisnila v srca mnogim generacijam. ‘Poletna noč’ še vedno velja za najbolj popularno slovensko popevko vseh časov, Marjana Deržaj pa jo je prvič zapela leta 1957 na takratnem Radiu Ljubljana.

Zaslovela je tudi z drugimi pesmimi, kot so Zemlja plešeOrion in Naš mali avto.

Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Ljubezen do petja ji je že v rosnih letih prizvgojil oče, sicer navdušen obiskovalec opere. Njuni skupni obiski opere in očetova zagrizenost pa so Marjani, tačas veliki oboževalki filma Ples na vodi, že pri desetih letih izpolnili vročo željo, da je dobila priložnost in zapela v opernem zboru v predstavi Carmen. S svojimi interpretacijami je zaznamovala zlato dobo slovenskega popevkarstva, v času, ko so nastale nepozabne melodije avtorjev, kot so Jože Privšek, Jure Robežnik, Mojmir Sepe in drugi.

Prvič je na festivalu nastopila v Beogradu leta 1957. 1958 je na opatijskem festivalu zabavna glasbe zmagala s pesmijo Vozi me vlak v daljave (pela jo je v alternaciji z Beti Jurković), 1960 pa je pela na prvem festivalu jazza na Bledu. Leta 1964 je na Bledu zmagala s pesmijo Poletna noč, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa napisala Elza Budau, 1966. je na istem festivalu zmagala s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki, ki jo je prepevala skupaj z Bracem Korenom.

Marjana Deržaj in Beti Jurkovič 1960 1
Marjana Deržaj in Beti Jurkovič, 1960

V šestdesetih letih je tekmovala tudi na jugoslovanskem tekmovanju za pesem Evrovizije in si leta 1964 s pesmijo Zlati april delila prvo mesto s Sabahudinom Kurtom, vendar je Jugoslavijo naposled predstavljal slednji, ker je dobil več najvišjih ocen žirije.

Posnela je 312 pesmi. Najbolj znana je Poletna noč, ki jo je prvič zapela leta 1957 na ljubljanskem radiu. Izdala je tudi veliko kaset in plošč:

  • Kitare iz Meksika,
  • Ptičje strašilo,
  • Vrni se kdaj v Ljubljano,
  • Življenje s pesmijo,
  • Pesmi od srca …
6029774
Marjana Deržaj v duetu s Stanetom Mancinijem

Njen mož je bil slovenski plezalec Ante Mahkota, s katerim sta imela hčer Tino, ki je priznana slovenska publicistka in prevajalka.

Po njeni smrti je Založba kaset in plošč RTV Slovenija izdala zgoščenko z naslovom Za vse poletne noči!, na kateri so zbrane največje uspešnice Marjane Deržaj.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button