Nostalgija

HENČEK PRVI KRALJ POLJKE IN VALČKOV

Romi iz Žabjeka so mu prodali prvo harmoniko, za 8.000 dinarjev. Takrat je bila to vrednost ene krave. Za ta nakup je moral naprositi svojo mamo, ki mu je zabičala: “Glej, da se ne boš naučil le ene pesmi!” Ni se naučil le ene pesmi. Igral je vse mogoče pesmi, jih sam skladal in igral je od trenutka ko je dobil harmoniko pa do smrti. 

Henrik Burkat, Henček

60667934
VIR: Youtube

Bil je skromen, vesel, dobrega srca in tudi naiven glasbenik. To njegovo preprostost so imeli ljudje najraje. In so se mu iz srca nasmejali. Zato, ker je tudi sam vedno pustil srce na odru. 

‘Očenaš sem se učil dve leti, traparije pa sem, četudi so bile dolge za pol strani v časopisu, hitro znal na pamet,”

Henrik Burkat

Prvič je javno nastopil na Radiu Ljubljana, v oddaji Za našo vas. Ta prvi nastop Henčkovega tria, ob Henriku sta nastopila še Anica in Anton Murgelj, sega v leto 1962.  Leta 1965 pa je bil povabljen v oddajo Pokaži kaj znaš in osvojil je drugo mesto. V tej oddaji sta nastopila tudi pevca Vasja Matjan in Tomaž Brank, ki sta potem s Henčkovim ansamblom nastopala celih 23 let. 

Trio Henček je prvo malo ploščo z naslovom Pod oknom posnel z radijskim kitaristom in basistom, pri petju pa so sodelovali Šenčurski fantje. Pot je šla le še navzgor, v 70tih pa je bil ansambel že zelo popularen doma. Leta 1971 so potovali tudi po tujini. Zdomci so jih povabili v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Švico, leto kasneje so bili že na poti v Ameriko, Kanado, pa tudi v Avstralijo. V njegovi ekipi, ki je razveseljevala doma in v tujini so bili poleg Henčka še Dušan Križaj, Jože Križaj, Franko Jamnik, Bogdan Čater ter pevca Tomaž Brank in Vasja Matjan. Brez humorista Marjana Robleka pa tudi ni šlo. In ansambel so zdomci prihajali poslušat tudi po več tisoč kilometrov daleč. 

R 4999470 1381758446 1874

Tudi doma so bile dvorane polne, polna je bila dvorana Tivoli, poln je bil stadion Ljudski vrt v Mariboru. Henček in njegovi fantje so ustvarii več kot 300 skladb, več kot 150 jih je napisal Henček sam, druge pa Boris Kovačič in Berti Rodošek, nekaj tudi sin Tomaž in drugi. 

Zakaj je bil poseben? Ker je mnogo pred Modrijani v narodno–zabavno glasbo vnesel ritme popularne glasbe ter klasičnim inštrumentom, kot so harmonika, trobenta in klarinet, dodal še bendžo in saksofon. Za korak od narodnega k zabavnemu je zaslužen Berti Rodošek, ki je poskrbel za preboj ansambla z uspešnicami Niagara Falls, Polka, valček, rock’n’roll in Didl Boogie Woogie. (KLIKNI ZA PESEM)

Sočasno z novim stilom se je ansambel tudi pomladil. Henček je vanj vključil sinova – Tonija z bas kitaro ter Tomaža s klarinetom, saksofonom in klavirsko harmoniko. Pevca Vasjo Matjana je zamenjala mlada,  Metka Kastrevc, ki je prvo skladbo s Henčkom (Mamici) posnela že pri 12 letih. V ansambel je vstopila pri rosnih 15tih. 

Zaradi izredno dobre prodaje plošč v nakladah od 50 do 100 tisoč izvodov si je ansambel prislužil več zlatih in eno platinasto ploščo. Platinasta je s 100.000 prodanimi izvodi postala plošča Boogie Woogie. Največji hiti poleg Valčka, polke in rock and rolla so še Sončna Dolenjska, Četrtkov večer, Šmentana harmnika, Metliška črnina, Didl boogie woggie, Lepa mora bit…

Plošča in skladba Sred velikega oltarja, kjer je solo pel Tone Kozlevčar, na Radiu Ljubljana ni bila sprejeta. Razlog? Dvomiljiva vsebina, ki omenja boga. Pa čeprav je bila pesem narodna. 

Henrik Burkat, Henček je umrl na današnji dan pred 10timi leti, 7. maja 2011. 

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button