Nostalgija

Kraljica ljudskih src

Na današnji dan se je pred 59. leti rodila Simona Weiss. Za vedno bo zapisana v glasbeno zgodovino, saj je izdala 20 albumov, skupaj jih je prodala pol milijona, kar jo uvršča med najbolj prodajane slovenske glasbenike. Posnela je okoli 200 skladb in napisala preko 300 besedil.

»Dejstvo je, da je vse, kar je delala Helena Blagne, Simona Weiss počela že prej. Ona je bila prva, ki je imela velike turneje, prva je napolnila Halo Tivoli, poleg tega Helena ni nikoli ustvarila takšne evforije, kot jo je Simona v času Petih poljubov. 

R 9261330 1477561661 9612.jpeg

V Kamnici pri Mariboru je preživela otroštvo in srednješolska leta s starši in sestrama. Pela je v pevskem zboru, bila je v strelskem, dramskem in literarnem krožku. Trenirala je odbojko. Razmišljala je o poklicu učiteljice in zdravnice.

Leta 1984 se je udeležila tekmovanja Miss Slovenije pod veliko tribuno stadiona Ljudski vrt v Mariboru in postala 1. spremljevalka. Zmagala je domačinka Nataša Majerič. Leta 1985 je v Budvi na tekmovanju za najbolj fotogenično Jugoslovanko osvojila 2. mesto.

Na Miss Slovenije je Weissova spoznala Gorana Šaraca, zaradi katerega se je naslednje leto preselila v Ljubljano.

Najprej je bila tekstopiska. Potem ko je (spontano) zapela skladbo, ki jo je nekdo zavrnil (ali narobe zapel), se je leta 1986 udeležila Opatijskega festivala. Pela je v diskotekah in ostalih zabaviščih. V tistem času je dobila vabilo za mesec in pol dolgo turnejo po Sovjetski zvezi, ki se je takrat začela odpirati tujim pevcem.

o djvu 690075 bostelem weiss simona 1024

Ko ni pela, je pisala besedila pesmi in knjigo o zgodbah deklet, ki jih je srečevala doma in v tujini. Zaposlena je bila v združenem delu. Najraje je imela Whitney Houston, poslušala je tudi Tino Turner, Kim Wilde in Stinga. O jugoslovanski zabavni glasbi ni imela dobrega mnenja, ker naj bi ta z vključevanjem narodne glasbe storila korak nazaj. Jugoslovanske glasbenike je poslušala po službeni dolžnosti, od njih so ji bili všeč zgolj Josipa Lisac, Denis & Denis v prejšnji zasedbi in pogojno Martin Krpan.

Za pravi začetek svoje glasbene kariere je štela leto 1987, ko je izdala prvo LP ploščo, ki jo je posnela v studiu Tivoli. Avtorji skladb so bili Tadej Hrušovar, Božidar Wolfand in Dare Petrič. Svoj glasbeni stil je takrat postavila na mejo med popom in rockom.

Po nastopanju na festivalih je zaradi razpada SFRJ spremenila svoj način delovanja, postala je resna samostojna pevka in začela je izdajati uspešnice. Ko se je leta 1993, po krajšem premoru po rojstvu svojega prvega otroka, vrnila na sceno, nobena založba ni hotela izdati njenega albuma, zato je njen mož Goran Šarac, ki je bil tudi njen menedžer, ustanovil Megaton, kar se jima je finančno precej obrestovalo.

Izvajala je dalmatinsko-podalpski oz. dalmatinski holzer-pop, ki je izrinil rock glasbo in po prodajanosti presegel glasbene zvrsti, iz katerih je izšel. Njeni pesmi Super Boy in Pet poljubov sta bili zaradi plesnega ritma še posebej priljubljeni pri mladih. Na svojih čustvenih nastopih je nosila kičaste obleke in križ.

Njen album V srcu tvojem je moj dom iz leta 1995 je bil označen za poskus, da se postavi ob bok hrvaški dance in tehno sceni. V drugi polovici devetdesetih let je kot prva slovenska izvajalka začela koncertirati po velikih športnih dvoranah. Na turneji leta 1997 je napolnila vseh 20 športnih dvoran, vključno z ljubljanskim Tivolijem, ki ga je razprodala petkrat. Ta je zanjo in za njej sorodne izvajalce (Brendija, Heleno Blagne, Zlatka Dobriča in Wernerja) veljala za neosvojljivo trdnjavo. Mariborski Tabor je napolnila dvakrat v istem dnevu.

Do leta 1996 je prodala skoraj čert milijona nosilcev zvoka. Leta 1998 je nastopala skupaj z italijanskim pevcem Al Banom. Z Goranom Karanom je leta 2000 posnela pesem Tu non Llores mi Querida. Videospot zanjo je režiral Jani Pavec.

Njene najbolj znane pesmi so bile MatiTisoč željaTi si ljubezenEna željaVzela sem si ŠtajercaVate sem zaljubljenaTu non llores mi querida in Pet poljubov.  Slednja je bila pogosta izbira tekmovalcev na avdicijah za nastop v popularni televizijski oddaji Karaoke.

Kot pevka in tekstopiska je sodelovala s pevci in skupinami, kot so Stane Vidmar, Magnet,  Slapovi, Oliwer Twist,  Werner,  Brendi, Tomaž Domicelj, Miran Rudan, Aleksander Mežek,  Gianni Rijavec, Tereza Kesovija, Marjan Zgonc, Ivan Hudnik, Al Bano, Kemal Monteno in Goran Karan.

Kot prva ženska je dobila viktorja popularnosti za glasbenega izvajalca. Zanj je bila nominirana 6-krat, največkrat med vsemi. Leta 1996 je bila v akciji slovenskih modnih strokovnjakov izbrana za tretjo najslabše oblečeno Slovenko.

Veljala je za lepotico, ki je do svoje publike gojila odprt odnos, ki je presegal njene pevske sposobnosti, zato so ji nadeli vzdevek “kraljica ljudskih src”.

Simona Weiss se bori Njen duh in volja sta močna telo pa utrujeno od bolečin 03

Poleti 2015 je izvedela, da ima raka na debelem črevesju, ki se je razširil po vsem telesu. Ker je bila prešibka za operacijo in ji doma niso mogli več pomagati, je njena družina v tujini iskala alternativne rešitve. Ker je Weissova občudovala Pedra Opeko, jo je ta obiskal v bolniški sobi. Umrla je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec 19. decembra 2015 zjutraj.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button