Nostalgija

Kalodont. Saj se ga še spomnite kajne?

Kaj rečete, ko se spomnite, da vam je v kopalnici zmanjkalo zobne paste? “Še eno zobno pasto moram kupiti.” Ali: “Še kalodont moram kupiti.” Kalodont je bil in je še vedno, generični izraz za zobno pasto oz. zobno kremo. A verjetno niste pozabili, da gre za eno prvih blagovnih znamk zobne kreme, ki ste jo imeli doma praktično vsi.

111819125 fotkasara2

Kalodont je leta 1887 začelo izdelovati dunajsko podjetje F. A. Sarg’s Sohn & Co., nekaj desetletij pozneje pa tudi Saponia iz Osijeka. In prav za Saponio oziroma njihovo zobno kremo so že davnega leta 1926 posneli igrani oglas.

Oglas iz leta 1926 je dolg skoraj osem minut, njegova zgodba pa govori o dveh Beograjčankah: ena je lokalna lepotica, vedno obkrožena z občudovalci, medtem ko je njena prijateljica osamljena in žalostna. Priljubljeno dekle prijateljici ponudi rešitev – Kalodont, da bodo njeni zobje beli kot sneg.

Oglas je režilar Josip Novak, priljubljeno ki so ga kot predfilm prikazovali v kinematografih po vsej Jugoslaviji, je režiral Josip Novak, priljubljeno lepotico je igrala Ljubica Buba Veljković, znana tudi pod umetniškim imenom Anita Mir, njeno prijateljico pa Nevenka Urbanova, takrat znana beograjska gledališka igralka. Nastal je torej še v času kraljevine Jugoslavije in so ga vrteli kot predfilm v kinematografih.

75aa91d2cc2b8d74c45b kalodont saponia osijek
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button