Nostalgija

Prvič v barvah

30 december je bil dan, ko so leta 1953 v ZDA prvič začeli prodajati barvne televizorje. Prvi takšen televizor je stal 1.175 dolarjev. Leta 1967 je prodaja barvnih sprejemnikov s 5,5 miljona izdelkov že presegla prodajo črno belih predhodnikov. Šest let pozneje je program v barvi spremljalo več kot pol gospodinjstev v Zduženih Državah Amerike.

1950s television
Televizija iz leta 1950

Zgodovina

No, tehnična zasnova za prenos slik in zvoka na daljavo je bila razvita že v 19. stoletju, praktično uporabno izvedbe pa so se pojavile okoli leta 1930. Na olimpiadi v Berlinu leta 1936 so že oddajali televizijski signal.

Prva generacija televizorjev ni bila čisto elektronska, saj je imel ekran vgrajen motor in sistem vrtečih se plošč s spiralno razmeščenimi luknjicami, s katerimi so dobili sliko predmeta na zaslonu. Ta sistem je leta 1883 izumil Paul Nipkow, ki je s tem dal zamisel za dejansko prenašanje slike.

Do udejanjenja je prišlo šele veliko let kasneje. To se je zgodilo leta 1926, ko je škotski izumitelj John Logie Baird izvedel prvi prikaz televizije na svetu, in pri tem uporabil Nipkowe plošče. Kasneje so jih opustili in namesto njih uporabili katodno cev, ki se je z napredkom tehnologije krajšala. Sistem elektromehanske televizije so najprej uvedli v ZDA leta 1928, nato leta 1929 v Združenem kraljestvu in Nemčiji, ter leta 1931 še v Franciji in Sovjetski zvezi.

Braun HF 1
TV sprejemnik Braun HF1 iz leta 1958

Časovni okvir barvne televizije:

  • Zgodnje barvne televizije bi lahko ohranili samo na črno-belem kinematografskem procesu, uvedenem leta 1947.
  • Leta 1956 je NBC začel uporabljati barvni film za časovno zakasnitev in ohranil nekaj svojih televizijskih oddaj v živo.
  • Leta 1958 je predsednik Dwight D. Eisenhower obiskal postajo NBC v Washingtonu, in govoril o novih tehnologijah. Njegov govor je bil posnet v barvi.
  • Premiera Walt Disneyevega Wonderful World of Color v septembru 1961 je ustvarila prelomnico, ki je prepričala potrošnike, naj kupijo barvne televizorje.

Televizija pri nas:

Medtem, ko je televizija v zgodnjih petdesetih naglo osvajala svet, pa v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji še ni zaživela. V Sloveniji je prvič stekel redni preskusni program 11. oktobra 1958, ki ni več ugasnil. To je bilo razmeroma pozno, in sicer 20 let za britanskim prvim rednim televizijskim programom na svetu, 30 let zatem, ko se je na Slovenskem prvič oglasil radio in 160 let po izidu Vodnikovih Lublanskih novic. Od takrat, ko so imeli televizijski sprejemniki majhen zaslon in veliko dodatnih sestavnih delov, ki so bili spravljeni v velikih omaricah in so nekateri stali toliko kot majhen avto, pa do danes, ko imamo sprejemnike različnih izmer in cenovnih razredov, je minilo veliko časa.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button