Nostalgija

Tragičen dan za svetovni alpinizem

25. avgust leta 2008 bo za vedno zapisan kot izjemno tragičen dan za Slovenijo in svetovni alpinizem. Tega dne se je na gori Mustagh Tower smrtno ponesrečil eden izmed najboljših svetovnih alpinistov Pavle Kozjek, ki je bil tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišjo goro sveta brez kisika.

download

Pavle Kozjek se je rodil leta 1959. Po prvih vzponih v domačih gorah, Alpah in Dolomitih se je leta 1983 udeležil svoje prve himalajske odprave, v naslednjih letih pa je plezal v različnih stenah sveta, od kalifornijskega El Capitana in patagonskega Cerro Torreja do Himalaje in Karakoruma.

V zgodovino slovenskega alpinizma se je vpisal leta 1997, ko je kot prvi Slovenec osvojil Mount Everest brez dodatnega kisika. Na sedemnajstih odpravah je skupno splezal na štiri osemtisočake, tri sedemtisočake in vrsto šesttisočakov in opravil okrog 1100 vzponov, med katerimi za najbolj drznega velja solo vzpon po jugozahodni steni Čo Oja leta 2006.

images 1

24. avgusta leta 2008 je skupaj z Dejanom Miškovičem začel vzpon na 7.273 metrov visoko goro Mustagh Tower v Pakistanu.

Ko sta izplezala iz najtežjega dela stene, se je pod Kozjekom udrla snežna tvorba in 49-letni alpinist je padel v prepad. Miškovič ga je iskal uro in pol, nato se je spustil do višine 5.000 metrov in bil z nekaj malega hrane, vendar brez vode, v steni ujet tri dni, saj zaradi sneženja helikoptersko reševanje sprva ni bilo mogoče.

66 b zivljenje alpinista pavle kozjek ic 15 eur z
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button