Nostalgija

Zmaga na Evroviziji in potem …

Anni-Frid, Agnetha, Bjorn, Benny….je že dovolj kajne da veste o čem govorimo? Današnji dan je dan, ko je leta 1974 na Evroviziji zmagala pesem, ki je postala najboljša Evrovizijska pesem vseh časov. 

ABBA Waterloo 820x600 1

Morda se te Evrovizije leta 1974 ne spomnite. Ampak se pa zagotovo vsega, kar se je kasneje dogajalo. Waterloo je postala svetovna uspešnica. Njihov “single” se je prodal v milijonskih nakladah, več kot 6 milijonov, kar je bilo takrat neverjetno. Pesem je bila na vrhu skoraj vseh lestvic v Evropi in tudi v Združenih državah Amerike. Začelo se je desetletje, ki ga je zaznamovala ABBA. 

In zdaj na začetek: ABBA je ime dobila po začetnicah imen glasbenikov. Zasebno sta bila par Björn in Agnetha ter Benny in Anni-Frid. Na Švedskem so bili znani že pred tem, v Evropi, no po svetu pa po zmagi na Evroviziji. A svetovne slave jim zmaga kljub vsemu še ni prinesla, ta je prišla s skladbo S.O.S in nato Mamma Mia. In padati so začeli rekordi, po prodanih ploščah je ABBA le za Beatli. Prodali so med, 140 do 500 milijini albumov. Ja, razlika je velika, a v tistih časih še ni bilo tako točnega štetja. Kar pa ne spremeni dejstva, da je skupina še danes ena najbolj popularnih vseh časov. V “življenje” pa jih je vrnil super uspešen muzical Mamma Mia, ko so se njihove pesmi znova vrnile na radijske valove. 

Holger.Ellgaard CC BY SA 4.0

POPULARNOST:

No, če so po Evropi množično prodajale plošče in kasneje kasete, pa je bila ABBA zelo popularna tudi za železno zaveso. Tudi v državah vzhodnega bloka, celo v Moskvi, so 1977 predvajali film o skupini. Pa vemo, da prav veliko filmov z zahoda ni ugledalo luči na vzhodu.  Kako velik izvozni artikel je bila ABBA priča tudi podatek, da je Švedski v 70tih prinašala toliko denarja, da je bil bolj donosen izvozni artikel le še Volvo! V Avstraliji je naprimer več ljudi gledalo oddajo ABBA Australija leta 1976 kot pristanek na luni (1969). No, morda Avstralci takrat še niso imeli toliko televizij kot 8 let kasneje. 

ZANIMIVOSTI: 

Se spomnite, kako so bili člani skupine oblečeni? Motite se, če mislite, da je bil to del ideje, kako biti drugačen. Šlo je le za prihranek denarja, pa naj se sliši še tako nenavadno. Švedska zakonodaja namreč določa, da ti ni treba plačati davka na oblačila, če lahko lastniki dokažejo, da jih ne uporabljajo za vsakodnevno nošenje. In priznajmo si, njihove obleke res nisi hotel nositi v vsakodnevnem življenju. So pa takšne, da so še danes popularna pustna maska. 

eurovisionmoments17i e1604679949681

Led Zeppelini so svoj zadnji album In through the out door posneli na Švedskem, v studiu Polar Music Studio, ki je bil v lasti skupine ABBA. Med nekim televizijskim pogovorom je Robert Plant priznal (Led Zeppelin), da so neke noči leta 1978 odšli z Bjornom in Benny-jem skupaj po mestu in na koncu končali v lokalnem sex klubu. Si predstavljate, kakšen večer zvezd je bil to!

Ko je ABBA imela turnejo na otoku, kjer so imeli dva koncerta v Royal Albert Hall, je za vstopnico zaprosilo 3,5 milijona ljudi! To je toliko, da bi dvorano napolnili kar 580krat!

Leta 1982 so zadnjič nastopili skupaj in nato sporočili: “To je to.” Četudi nikoli niso uradno sporočili, da je skupina razpadla, smo čakali kar do leta 2018, ko so napovedali vrnitev. Ob albumu so napovedali še šov ABBA Voyage, ki naj bi premiero v Londonu doživel 27. maja letos. Glasbeniki, ki so že vsi dopolnili 70 let, odra ne bodo zavzeli sami, namesto njih se bodo oboževalci udeležili “najbolj nenavadnega in spektakularnega koncerta iz sanj“.

Tako občinstvo kot tudi sama zasedba ABBA bosta gledala avatarje – digitalne like, ki so bili s hologramsko tehnologijo ustvarjeni po njihovi podobi iz leta 1979, ko so bili člani na vrhuncu slave. Pri izdelovanju podob je sodelovalo več kot 850 ljudi, šov pa bo vključeval 22 skladb, večinoma starih uspešnic, trajal naj bi 90 minut.

Počakajmo torej na maj, kaj so nam pripravili.

4874ba15c8fd0d496b0033d1c5a29063
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button