Nostalgija

Boter….filmska klasika, ki ima že 50 let!

Ste ljubitelj filmov? Se vam zdi, da so nekoč bili boljši, drugačni, z več žara, boljšimi igralkami in igralci? Morda. Predvsem pa so nekateri izmed njih postali večni. In to upravičeno. Za enega najboljših če ne celo najboljšega so razglasili film Boter. In pred 50. leti, na današnji dan, so ga predvajali prvič. Si morate misliti. Pred 50timi leti!

hero image the godfather gettyimages 159837887

Boter je nastal po knjižni podlagi romana Boter Maria Puza. Režiral pa ga je Francis Ford Coppola in se z njim zapisal med največje, scenarij je ob Coppoli pripseval seveda tudi Puzo. Film je dobil 3 oskarje (nominiran je bil za 8 oskarjev). Prvemu delu sta sledila še da, Boter 2 in Boter 3. Saga pa govori o mafijski družini, ki jo vodi Don Vito Corleone. Britanska revija Magazine je po oceni 10.000 režiserjev, scenaristov, producentev in seveda gledalcev film razglasila za najboljšega vseh časov. Zagotovo je simbol filmske umetnosti in avtorske dobe 70tih.

Ko se je Francis Ford Coppola lotil snemanja (prav na 29. marec) je bil star šele 31 let. In že takoj na začetku ga je čakala bitka s studiem: Želel je snemati v New Yorku, kar je bilo seveda precej dražje kot prvotna ideja, da bi snemali v Kansas City-ju. A je s svojo zahtevo uspel. Prepričan je bil, da bo film velika uspešnica in da je pogoj za to, da se dogaja v New Yorku. No, pa tudi, da v filmu igra Marlon Brando, ta že leta ni igral v nobeni uspešnici. ln v produkcijski hiši znova niso bili navdušeni. A so popustili.

godfather1972 370 928x523 1

Poleg pri Brandu kot patriarhu družine Corleon je vztrajal, da bo nastopil še Al Pacino kot Michael Corleone. Tudi on ni vzbujal zaupanja pri studijskih šefih. “Producenti so me prepričevali, da bo film veliko manj komercialen z Brandom v glavni vlogi, kot če najamemo nekoga neznanega,” se spominja režiser.

71

Pozneje so našli kompromis: Brando je moral na avdicijo, odpovedal naj bi se honorarju in podpisal milijon dolarjev vredno zadolžnico kot zagotovilo, da ne bo “povzročal težav na snemanju“. Brando si je tisti prepoznavni hripavi glas, spuščeno čeljust in naoljeno pričesko zamislil prav na testiranjih pred kamero. “Predstavnikom studia ni bil niti najmanj všeč. Zdelo se jim je, da momlja, film pa je bil po njihovem mnenju grozen.” No, Marlon Brando je za svojo vlogo pozneje dobil oskarja! Film pa je, kot rečeno, postal nepozabna klasika. In igralci v njem tudi.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button