Nostalgija

Človek ne jezi se!

Igra vaše mladosti, ki ima več kot 100 let! Pa poznate zgodovino te namizne igre?

MenschÄrgereDichNicht Germany1929 front

Pred sto sedmimi leti so družine nemških vojakov naročale igro Mensch ärgere dich nicht (Človek ne jezi se) pri enemu proizvajalcu in jo nato pošiljale na fronto. V blatu in streljanju je igra postala neverjetno priljubljena in Človek ne jezi se se igra še danes! Vsak igralec ima štiri figurice, ki jih mora s pomočjo igralne kocke premikati po igralni plošči in spraviti »na varno«, pri tem pa izločuje figurice drugih igralcev.

Igro je izumil  med 1907 – 1908 Josef Friedrich Schmidt, ki je imel doma tri zdolgočasene otroke. Oprl se je na starodavno indijsko igro pachisi, ki se igra s pravokotnim križem in školjkami, pa tudi na njeno prilagojeno angleško naslednico ludo, kjer se uporabljajo žetoni in kocka. Schmidt je obe igri združil, odstranil strategijo in nastal je Človek ne jezi se.

Sprva so igro igrali samo doma, nato so povabili še sosedove otroke. Nekaj let kasneje se je Schmidt odločil, da bo igro predstavil javnosti in med prvo svetovno vojno je doživel neverjeten uspeh. Takrat se je tudi odločil, da bo igro podaril vsem bolnišnicam, kjer so okrevali ranjeni vojaki.

Ko je igra prišla leta 1914 na tržišče je doživela polom. Ker pa je takrat potekala prva svetovna vojna, je Schmidt 3000 iger poslal vojski, da bi se v vojašnicah vojaki razvedrili. No, tam pa je dejansko služila svojemu namenu in vojaki so igro odnesli domov, tako pa se je začelo tudi širiti zanimanje zanjo.

Do leta 1920 je bilo prodanih čez milijon iger, zdaj pa je prodaja verjetno že presegla število 100 milijonov prodanih iger.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button