Nostalgija

Imagine…predstavljajte si

41 let je danes od smrti Johna Lennona, soustanovitelja legendarne britanske skupine The Beatles. Leta 1980 je takrat 40 letnega Lennona v New Yorku ustrelil Mark David Chapman. Ustrelil ga je v hrbet, še nekaj ur pred tem pa ga je prosil za avtogram. Chapman, ki bo za zapahi do konca življenja, je povedal, da so mu glasovi ukazali, naj ubije znanega glasbenika. 

lennonjohn onoyoko 1969getty

John Lennon se je rodil 9. oktobra 1940 v Liverpoolu. Že zgodaj se je začel ukvarjati z glasbo in pri 17 letih ustanovil skupino The Quarrymen. Po več menjavah imen je leta 1960 s Paulom McCartneyjem ustanovil skupino The Beatles, ki je prvič nastopila leta 1961.

To je bilo rojstvo legendarne liverpoolske četverice, ki je s svojo glasbo zaznamovala 60. leta minulega stoletja. Z McCartneyjem je napisal besedila in glasbo za številne uspešnice, kot so Help!, She Loves You, Yellow Submarine, I Want to Hold Your Hand, Come Together in Lucy In The Sky With Diamonds. Zaslovel je kot pisec in skladatelj zanimivih, pogosto angažiranih in duhovitih pesmi.

Skupina je začela razpadati, ko je Lennon spoznal svojo bodočo ženo Yoko Ono, in jo dokončno zapustil leta 1969.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je začel samostojno glasbeno pot in izdal proslavljeni album Imagine, ki je postal glasilo protivojnega gibanja. Ko se mu je leta 1975 rodil drugi sin Sean (iz prejšnje zveze je imel sina Juliana), je za pet let prekinil glasbeno pot. Leto 1980 je bilo zanj nov začetek. Izdal je povratniški album Double Fantasy, ki ga je pripravil skupaj z Yoko.

Umrl je, ko se je vračal s snemanja v studiu.

2689061
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button