Nostalgija

Ko se je zaradi njega ustavilo delo in pouk

Na današnji dan leta 1957 se je rodila nepozabna legenda slovenskega alpskega smučanja Bojan Križaj

Bojan se je rodil v znani tržiški smučarski družini. Na smuči je stopil že pri treh letih. Osnovno šolo je obiskoval v Križah, srednjo šolo pa v športnem oddelku na Gimnaziji Šentvid.

afa9bef25291ecd041ad

Preboj proti svetovnemu vrhu je začel v sezoni 1976/77, ko si je prismučal prvo točko svetovnega pokala v veleslalomu. Po takrat veljavnih pravilih je točke dobilo samo najboljših 10 na tekmi. V slalomu se je kmalu prebil v prvo jakostno skupino (najboljša petnajsterica) in se že v naslednji sezoni v Madonni di Campiglio prvič povzpel na zmagovalni oder. 20. januarja 1980 je v švicarskem Wengnu dosegel prvo slovensko zmago na tekmah svetovnega pokala, s čimer je v Sloveniji sprožil pravo smučarsko evforijo. V 80. letih 20. stoletja so po podjetjih in šolah med prenosi tekem prekinjali delo in pouk, da bi bili priča Križajevim legendarnim bojem s švedskim asom Ingemarjem Stenmarkom. V ostalih delih nekdanje Jugoslavije pa so Slovence kaj hitro začeli zbadati s »smučarji«. Na olimpijskih igrah v Lake Placidu leta 1980 je v veleslalomu za pičli dve stotinki zgrešil bronasto kolajno. Uspešnejši je bil leta 1982 na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, kjer je v slalomu osvojil srebrno kolajno. Leta 1984 je na olimpijskih igrah v Sarajevu, kjer je svečano zaprisegel, podlegel velikim pričakovanjem domače javnosti. Vendar mu je ta zaradi srebrne kolajne Jureta Franka oprostila »zgolj« 9. mesto v veleslalomu. Na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 ni nastopil, ker se je tik pred njimi poškodoval. Kariero je v velikem slogu končal na zadnji tekmi sezone 1987/88 v Saalbachu, ko si je tik pred ciljem odpel smuči in peš stopil v ciljno areno.

b4cfb88b1bc88b3b45f4 bojan krizaj

Njegova najuspešnejša sezona je bila 1986/87, ko je z osvojitvijo slalomskega kristalnega globusa ponovil dosežek Roka Petroviča iz sezone poprej. Poleg tega je bil v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala drugi v sezonah 1979/80 in 1985/86. Tedaj si je drugo mesto delil s Stenmarkom in Paulom Frommeltom. V sezoni 1980/81 je bil tretji v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala. V skupni razvrstitvi svetovnega pokala se je najvišje zavihtel na 4. mesto v sezoni 1979/80.

Skupno je v svetovnem pokalu dosegel 8 zmag in 33 uvrstitev na zmagovalni oder, slednje do danes ni uspelo ponoviti še nobenemu slovenskemu moškemu smučarju.

O Bojanu Križaju poje tudi pesem »Bela simfonija« skupine Lačni Franz, v vokalni izvedbi Zorana Predina.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button