Nostalgija

Na današnji dan: Poslovila se je Mina Jeraj, zaklad slovenskega teatra

Leta 2012 je na današnji dan v 85. letu starosti umrla gledališka igralka Mina Jeraj, med drugim dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča.

mina jeraj 600 x 400 large

Mina Jeraj se je rodila 3. junija 1927 v Ljubljani. Po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je bila najprej članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje, od leta 1963 pa Slovenskega mladinskega gledališča. Kot gostja je nastopala v SNG Drama Ljubljana in gledališču Glej. V skorajda polstoletni igralski karieri je ustvarila paleto nepozabnih igralskih dosežkov.

Od Winnie do Ofelije
Oblikovala je na stotine radijskih vlog, desetino drobnih filmskih figur in imela na stotine odrskih nastopov. Nastopala je v predstavah za otroke in odrasle. Bila je Winnie v Becketovih Srečnih dnevih, Praskovja Ivanova v Blodnjah (po romanu Besi Dostojevskega), Eurikleja v Odiseju in sinu, Vida v Jaslicah Zdravka Duše, Klopčičeva Mati, Shakespearova Ofelija in še marsikateri ženski lik, so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Zlata generacija SMG-ja
Z Majolko Šuklje in Aljo Tkačevo je soustvarila tudi temelje igralskega principa, ki je dokončno uveljavil specifiko igralskega ansambla SMG-ja. Njen prispevek k uveljavitvi gledališča SMG v slovenskem in mednarodnem okolju je neprecenljiv.

V obširni obrazložitvi za priznanje ZDUS-a za življenjsko delo je med drugim zapisano, da je “širina in moč igralskega daru Mine Jeraj razvidna tudi v najbolj inovativnih predstavah slovenskega gledališča”, v katerih je brez težav delala z režiserji, kot so Jovanovič, Ljubiša Ristič, Vinko Moederndorfer, Vito Taufer, Janez Pipan, Tomaž Pandur in Dragan Živadinov. Preseganje igralskih šol, estetik in slogov, in to ob koncu njene umetniške poti, je neverjetno.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button