Nostalgija

Pred 40. leti se je spremenil svet

Danes mineva 40 let, ko je IBM, ameriški tehnološki velikan predstavil svoj prvi osebni računalnik IBM PC 5150. S tem se je začelo povsem novo obdobje računalništva.

product 96549 1

Seveda to ni bil prvi računalnik. Pravzaprav je IBM zamujal z razvojem. Kako, ko pa je bil vodilni ponudnik računalnikov boste rekli? Ti so bili dragi, predragi in preokorni, veliki kot res velika omara. Torej še zdaleč ne za osebno uporabo. No, pa se je pojavil Steve Wozniak – Woz (skupaj z Steveom Jobsom je ustanovil Apple) z mladimi tehnološkimi navdušenci in vizionarji in so vodstvo IBM-a prisilili v korak naprej, v razvoj prvega osebnega računalnika IBM PC 5150.

Računalnik je vseboval Intelov mikroprocesor 8088. (Intel je danes med največjimi proizvajalci čipov na svetu). Tudi operacijskega sistema pri IBM niso želeli spisati sami. Potem ko ponudbe IBM ni vzel resno razvijalec strojne opreme Gary Kildall, je na svoj račun prišel takrat 25-letni Bill Gates, ki je skupaj s svojim poslovnim partnerjem Paulom Allenom takoj prepoznal možnosti, ki bi jih Microsoftu odprla pogodba z IBM.

Na osnovi jedra sistemske programske opreme, ki ga je Gates kupil za 25.000 dolarjev, so pri Microsoftu za IBM razvili operacijski sistem PC-DOS 1.0. Vodilni v IBM so Gatesu pri tem prepustili pravice do DOS in tako neposredno poskrbeli, da je Microsoft postal svetovni velikan programske opreme.

1102px Ibm pc 5150 1

40 LET V ZGODOVINO:

IBM je 12. avgusta 1981 v New Yorku predstavil IBM PC 5150, ki je bil razvit v največji tajnosti. A tehnološki navdušenci so bili razočarani. Čip ni bil dovolj močan za primeren grafični prikaz. Microsoftov DOS je bil kritiziran kot šibka arhitekturna programska oprema. Apple pa je svojega velikega tekmeca pozdravil z nekoliko arogantnim časopisnim oglasom: “Dobrodošel, IBM. Resno,” navaja dpa.

A IBM PC 5150 je lahko izvajal bolj zapletene računske modele kot Apple II in tako potisnil konkurenco iz pisarn. V ZDA je najcenejša različica IBM PC 5150 stala 1565 dolarjev. Za polno opremljeno različico pa je bilo treba odšteti 6000 dolarjev, kar je enako kot 18.000 dolarjev danes.

Osnova za odmeven tržni uspeh arhitekture IBM je bila odločitev, da se drugim podjetjem, kot so Compaq, Dell ali Nixdorf, omogoči ponovitev IBM računalnika. A obenem so s tem utrli pot konkurenci in deset let po tem, ko je Compaq prodal svojega prvega “PC klona”, je IBM leta 1994 izgubil prvo mesto na trgu. Leta 2005 je IBM svoj oddelek za osebne računalnike, vključno s tržnimi pravicami, prodal kitajskemu podjetju Lenovo, ki je zdaj vodilno na svetovnem trgu.

IBM prvi osebni računalnik (PC)

Procesor: Intel 8088 (4,77 MHz)

64 KB pomnilnika

disketnik

operacijski sistem DOS 1.0.

Lani je pandemija covida-19 poskrbela za večje povpraševanje po prenosnikih in tako je bilo prodanih več kot 300 milijonov osebnih računalnikov

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button