Nostalgija

Slovo enega največjih

Na današnji dan leta 2007 je za vedno utihnil nepozabni glas Luciana Pavarottija, enega največjih tenoristov 20. stoletja.

48954537 101

Luciano Pavarotti se je tovarniški delavki Adele Venturi in peku in pevcu Fernandu Pavarottiju rodil 12. oktobra leta 1935 v bližini Modene.

Pavarot je debitiral v začetku 60-ih let z njegovo tedaj najbolj znano vlogo Rudolfa v La Boheme. Prodor mu je uspel leta 1964, ko je v Covent Gardenu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Leta 1966 je sledil debut v milanski Scali, dve leti kasneje v newyorškem Metu. Na vrhuncu moči mu je uspevalo, da je na eni partiturni liniji devetkrat dosegel visoki C.

Leta 1988 se je moral na odru v Berlinu prikloniti kar 115-krat. Ob neki priložnosti je dejal: “Vedno sem se zavedal, da je glas božji dar.” Operna umetnost je tudi po njegovi zaslugi dobila novo veljavo tudi med tistimi ljudmi, ki jih klasična glasba sicer ni kaj dosti pritegnila, leta 1990, ko je Pavarotti na oder svetovnega nogometnega prvenstva v Italiji stopil s španskima pevcema Placidom Domingom in Josejem Carrerasom, slovita trojica tenorjev pa je operne arije odpela pred približno 800 milijoni gledalcev pred malimi zasloni po vsem svetu.

Njegov zadnji nastop v 40-letni karieri, v kateri je leta 1997 obiskal tudi Ljubljano, je bil na odprtju zimskih olimpijskih iger v Torinu leta 2006, ko je še enkrat navdušil z Nessun dorma iz Puccinijeve opere Turandot.

Pogreba italijanskega tenorista se je udeležilo več znanih osebnosti in politikov, pogrebne maše za tenoristom, pa so se med 800 povabljenci med drugim udeležili tudi takratni italijanski premier Romano Prodi, nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan, pevec U2 Bono in italijanski filmski režiser Franco Zeffirelli.

Množici, ki se je zbrala na trgu v Modeni, so predvajali Pavarottijeve posnetke, mašo, ki se je začela s Verdijevo Ave Mario, odpela jo je bolgarska sopranistka Raina Kabaivanska, pa so spremljali na velikih video ekranih. Na žalni slovesnosti je nastopil tudi italijanski operni pevec Andrea Bocelli.

Žalovala vsa Italija

Poslednjo čast je Pavarottiju pred mašo izkazalo več kot 100.000 ljudi. Italijanski mediji so poročali o “pogrebu kot za kralja”. Krsto je pri prenosu iz katedrale pospremilo deset vojaških letal, ki so na nebu z izpusti zarisali barve zastave v zeleni, beli in rdeči. Po slovesnosti so pevca pokopali v družinskem grobu.

800px Luciano Pavarotti 2004
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button