Nostalgija

Slovo izumitelja

Poznate Louja Ottensa? Ne? No, za kaseto ste pa zagotovo že slišali in jo seveda tudi uporabljali. Njegov izum je za vedno spremenil način poslušanja glasbe. Lou Ottens je umrl lani na današnji dan, v 94 letu starosti.

sd 1

Lou Ottens je vse življenje delal kot inženir za nizozemsko podjetje za elektroniko in tehnologijo Philips. Zadolžen je bil za pretvorbo kosovnih magnetofonskih snemalnikov iz te dobe v nekaj bolj prenosnih in potrošniških -prijazno; Ottensov cilj je bil izdelati kasetofon, ki bi se prilegal notranjemu žepu jakne. Po svojem razvoju je Philipsova avdio kaseta prvič nastopila na sejmih elektronike avgusta 1963. Kmalu zatem so japonska elektronska podjetja ustvarila svojo kaseto, a je Ottens sklenil dogovor, po katerem sta se Sony in Philips strinjala, da Philipsov model kasete postane patentirana kaseta na trgu.

Norelco Cartridge Tape Carry Corder 150 User Manual cover page

“Kaseta je bila izumljena zaradi draženja obstoječega magnetofona, tako preprosto je,” je o svojem izumu dejal Ottens. V dokuentarnem filmu o Mixtape iz leta 2011 pa je dodal še: “Pričakoval sem, da bo to uspeh in ne revolucija.”

Philips EL3302


No, še večja revolucija se je začela leta 1979, ko je Sony na trg poslal svoj prvi walkman. Ottensu je bilo zelo žal, da tega ni izdelalo njegovo podjetje. Dejal je celo, da je to ena od stvari, ki jo je najbolj obžaloval. Ottens je sodeloval tudi pri razvoju kompaktnega diska, ki so ga do danes prodali v več kot 200 milijardah izvodov. Ko je leta 1982 Philips izdal prvi predvajalnik zgoščenk, je Ottens dejal: “Od zdaj je tradicionalni radijski predvajalnik zastarel.”

sony original walkman tps l2.0.1406747932.0
Prvi walkman 1979

V življenjski dobi kasete od leta 1963 do 1988 je bilo prodanih več kot 3 milijarde trakov.

Življenjska doba magnetnega traku v avdio kaseti je približno 10-30 let.

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button