Nostalgija

Slovo najbolj prodajane pisateljice

Kdo je ne pozna? Kdo zanjo še ni slišal? Agata Mary Clarissa Miller…kaj vam to ime pove? Ne veliko? Kaj pa če rečemo Agatha Christie, ki se je rodila kot Agatha Mary Clarissa Miller, v Torquayu, v Devonu v ZDA. Agatha Christie je avtorica okoli 80 knjig, ki so jih po svetu prodali v več kot dveh milijardah izvodov in so doživele prevode v več kot 100 jezikov.

Po njenih romanih je posnetih največ filmskih in televizijskih priredb, njena predstava Mišnica pa je z več kot 25.000 ponovitvami največkrat odigrana predstava na svetu.

ŽIVLJENJE:

Ker je zgodaj ostala brez očeta se je šolala doma, mati Clarissa Margaret Boehmer, je bila hči britanskega vojaškega kapitana, pa jo je vzpodbujala k pisanju že kot mlado dekle. Pri 16 letih so jo poslali na učenje petja in klavirja v Pariz.

Njen prvi, nesrečen zakon, je bil leta 1914 s polkovnikom Archibaldom Christijem, imela sta hčerko Rosalind Hicks. Ločila sta se leta 1928, dve leti po tem, ko je Agatha odkrila, da jo mož vara.

Med prvo svetovno vojno, je Christiejeva delala v bolnišnici in kasneje v farmaciji. To delo je močno vplivalo na njeno delo, saj se veliko umorov v njenih romanih zgodi s strupom.

3. decembra 1926, je Agatha izginila za 11 dni, in povzročila mnogo polemik med mediji. Našli so jo v nekem hotelu, prijavila se je kot Theresa Neele. Njen mož ji je pred tem priznal, da jo je varal z ljubico Nancy Neele. V tem času ji je umrla tudi mama, in to je skupaj z moževo nezvestobo povzročilo napad panike. Zaradi amnezije se ni spomnila ničesar v zvezi z izginotjem.

90ea414ecebecfec4499

Leta 1930 se je Christiejeva poročila z arheologom Sirom Maxom Mallowanom. Bil je 14 let mlajši, katolik, medtem ko je bila ona protestantka. Zakon je bil srečen, čeprav jo je Mallowan kasneje varal.

Agathina potovanja z Mallowanom so pripomogla k številnim romanom, ki so se dogajali na bližnjem vzhodu. Drugi romani, kot je In potem ni bilo nikogar več, so se dogajali v Torquayju, njenem rojstnem kraju. Christiejin roman, ki ga je napisala leta 1934, Umor na Orient Expressu, je napisala v hotelu, v Istanbulu, v Turčiji.

Agatha Christie je umrla 12. januarja 1976, pri 85 letih, iz naravnih vzrokov.

564499.2e16d0ba.fill 800x450 1

Hercule Poirot in Miss Marple

Prvi roman Agathe Christie The Mysterious Affair at Styles, je bil izdan leta 1920, in je v njem prvič nastopil Hercule Poirot, ki je kasneje nastopil še v 33 romanih in 54 kratkih zgodbah.

Druga znana osebnost, Miss Marple, je prvič nastopila v romanu The Murder at the Vicarage, v letu 1930.

Med drugo svetovno vojno je Christiejeva napisala dva romana, ki sta bila namenjena kot zadnja primera njenih velikih detektivov. Obe knjigi sta bili zaklenjeni v bančnem sefu več kot 30 let, in sta bili izdani šele po njeni smrti.

Kot Arthur Conan Doyle, se je Christie naveličala svojega najslavnejšega detektiva, Hercula Poirota. Ob koncu 1930ih let je v dnevnik zapisala, da je neznosen. Vendar se, v nasprotju z Doylom, ni odločila ubiti svojega detektiva, ko je bil še popularen.

Poleg romanov je Agatha Christie napisala in objavila skoraj 160 kratkih zgodb. Skoraj vse so bile napisane za objavo v leposlovnih revijah in več kot polovica se jih je pojavilo že v dvajsetih letih. Pozneje so bile objavljene v knjižni obliki v raznih zbirkah. Nekatere zbirke so bile naprodaj tako v Združenem kraljestvu kot v ZDA, druge pa samo v Združenem kraljestvu oziroma samo v ZDA.

Kratka zgodba Three Blind Mice je bila objavljena samo v ZDA, ker je pisateljica v Združenem kraljestvu nanjo postavila moratorij, dokler se bo izvajala predstava Mišolovka v Londonskem West Endu. In tam se še vedno izvaja.

bellevue 300x200 1

V SLOVENIJI NA ODDIHU:

Leta 1967 je s svojim drugim možem obiskala tudi Bohinj. Na vprašanje, ali bo ta gorenjski kraj prizorišče ene od njenih kriminalnih zgodb, je odvrnila: “Bohinj je prelep za umor.” Pisateljica je bivala v sobi 204 hotela Bellevue, ki je bila v času delovanja objekta vsa leta še zmeraj opremljena kot v času njenega obiska.

Drugače si je v Bohinju želela le miru, uživanja v naravi, sprehodov, veslanja, fotografiranja in branja stran od medijskega pompa, ki jo je sicer spremljal. Vendar pa pisateljica ni dolgo ostala neopažena. Ko je postalo jasno, da je v hotelu Bellevue, so ga novinarji s ciljem, da najdejo priložnost za pogovor z zvezdo kriminalk, začeli oblegati, čeprav si pisateljica ni želela srečanja z njimi. Do nje je uspelo priti Janezu Čučku.

“Ko sem na recepciji bohinjskega hotela Bellevue vprašal, ali je pri njih nastanjena Agatha Christie, so to potrdili. Prosil sem, ali jo lahko pokličejo po telefonu, a to ni bilo mogoče, saj je naročila, naj je nihče ne moti. Zato sem se pozanimal za številko njene sobe in si najel sosednjo sobo. Z Marjanom Cigličem (fotografom) sva se odpravila tja,” je ob obletnici njenega obiska leta 2017 pripovedoval Čuček.

Hotel je imel na strani, ki gleda na jezero, dolge lesene balkone, med katerimi je bila le en meter visoka ograja, nam je povedal novinar. “Predrzen mulec sem prestopil tisto ograjo in se znašel na balkonu pisateljice. Potrkal sem na steklena balkonska vrata in že trenutek zatem je v domači halji pristopila Agatha Christie. Debelo je pogledala, kaj se dogaja.”

S šopkom rož, ki jih je nabral v okolici hotela, se je opravičil, se predstavil in povedal za razlog plezanja čez balkon. “Najprej je malo zavila z očmi, nato pa je v pogovor privolila.”

aga
Agatha Christie v hotelu Lev ob obisku v Sloveniji leta 1967. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

ZANIMIVOSTI:

 • Leta 1922 je potovala okrog sveta.
 • Njena prva knjiga je na objavo čakala kar pet let, zavrnilo jo je šest založnikov, s prvo objavo pa je zaslužila celih 25 funtov.
 • Oboževala je pse, njena najljubša barva je bila zelena, sovražila je sladice z marmelado in ščurke, oboževala šmarnice, nikoli v življenju ni pila alkohola niti kadila.
 • Njen slavni detektiv Hercule Poirot nastopa v 33 romanih in 51 kratkih zgodbah. Ko je leta 1975 v romanu Zavesa Poirot »umrl«, so v New York Timesu objavili celostranski nekrolog. Takšne časti si doslej ni zaslužil noben drug knjižni junak
 • Navdih za slovito Jane Marple je bila njena babica po materini strani.
 • Agathi Christie pripisujejo veliko znanih citatov, med drugim tudi naslednjega: »Najboljši mož je arheolog – starejša ko je žena, bolj ga zanima.« No, čeprav je njen drugi mož sir Max Mallowan res bil arheolog, so ji ta citat menda pripisali po krivici.
 • Roman Absent in the Spring je napisala v enem samem koncu tedna.
 • Po njeni lastni presoji je najslabši roman, kar jih je napisala, Skrivnost modrega vlaka.
 • Tako med prvo kot drugo svetovno vojno je Agatha Christie delala v lekarni, zato je dobro poznala strupe. Nič čudnega torej, da je največ likov v njenih detektivkah pokončal ravno strup, največkrat arzenik.
 • Bila je med prvimi Britanci, ki so se preizkusili v deskanju na vodi – deskanja se je naučila na počitnicah na Havajih.  
 • Agatha Christie je menda najlažje razmišljala v kadi – med srkanjem čaja in grizljanjem jabolka.
8743deddbade4c08e8ba 62459525
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button