Nostalgija

Če bi šlo 20. julija 1969 kaj narobe

Da je danes obletnica enega največjih dosežkov človeštva ste lahko že prebrali na naši strani KLIK. Kaj pa če bi šlo kaj narobe?

Ameriški predsednik Richard Nixon je imel v primeru, da bi šlo pri zgodovinskem podvigu, pristanku na Luni, kaj narobe pripravljen poseben govor. V javnost je prišel leta 1999. Napisan je bil vnaprej, če bi misija na Luno spodletleta.

ce-bi-pristanek-na-luni-spodletel

Prevod se glasi:

Usoda je hotela, da možje, ki so šli raziskovat Luno v miru, ostanejo na Luni in tam počivajo v miru.

Pogumna možakarja, Neil Armstrong in Edwin Aldrin, vesta, da ni upanja za njuno vrnitev. A vesta tudi, da je v njuni žrtvi upanje za človeštvo.

Ta dva možakarja sta dala svoji življenji za najplemenitejši cilj človeštva: iskanje resnice in razumevanja.

Za njima bosta žalovali njuni družini; za njima bo žaloval njun narod; za njima bodo žalovali vsi ljudje sveta; za njima bo žalovala Mati Zemlja, ki je upala svoja sinova poslati v neznano.

V svojem raziskovanju sta združila ljudi sveta v celoto; v svoji žrtvi sta še bolj stkala bratske vezi človeštva.

V antičnih dneh so ljudje gledali v zvezde in v ozvezdjih videli svoje junake. Dandanes delamo podobno, le da so naši junaki epski možje iz mesa in krvi.

Drugi jima bodo sledili in gotovo se bodo vrnili domov. Človekovo iskanje se ne bo ustavilo. A ta moža sta bila prva in prva bosta ostala tudi v naših srcih.

Vsak človek, ki bo v prihodnjih nočeh gledal Luno, bo vedel, da je nekje na drugem svetu kotiček, ki je za vekomaj človeški.

Predsednik naj bi javnost nagovoril, ko bi bili astronavti še živi, a nedvoumno obsojeni na pogubo. Na koncu govora je bila še opomba, naj predsednik bodoče vdove osebno pokliče, ko pa bi NASA prenehala komunicirati z astronavti, je navodilo duhovniku velevalo, da njihove duše izroči “najglobljim globinam” kot se to naredi na morju.

Namesto tega je Nixon astronavtoma, ki sta kot prva človeka hodila na Luni, s telefonskim klicem čestital že, ko sta bila še vedno na njenem površju. Nixon je ta telefonski klic pozneje opisal kot najpomembnejši, ki so ga kdaj opravili v Beli hiši:

POSNETEK PA SI LAHKO OGLEDATE TU:

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button