Upokojitev v stilu

Nova domova za starejše v Škofji Loki in Radovljici

Da pri nas ni dovolj prostora za starejše v domovih ni novica. Da so nekateri domovi stari in dotrajani tudi ne. Je pa novica, da je gradnja novih domov načrtovana v Radovljici in Škofji Loki, v Cerkljah pa bodo zgradili posebno enoto za osebe z demenco.

Koncesijo za gradnjo in upravljanje novega doma v Škofji Loki je prejel Dom Hmelina iz Radelj ob Dravi. Novi dom bo lahko sprejel 156 oskrbovancev, bo zasnovan v obliki gospodinjskih enot, imel pa bo tudi štiri enote za osebe z demenco. Cena bo okoli 10 milijonov evrov, gradbeno dovoljenje naj bi bilo do pomladi, nato bodo stekla dela.

S pripravami vse potrebne dokumentacije hitijo tudi v družbi SeneCura, ki je dobila koncesijo za gradnjo novega doma za starejše v Radovljici. V domu je načrtovanih sedem standardnih bivalnih enot in pet enot za osebe z demenco. Vsaka enota bo imela do 12 stanovalcev, skupaj pa bo tako v domu prostora za 144 ljudi.

Dom bo predvidoma imel štiri nadstropja, bivalne enote bodo imele svoje terase, v pritličju pa bodo tudi skupna jedilnica, kavarna in prostori za terapijo, urejeni bodo tudi skupni vrtovi, je pojasnila poslovna direktorica SeneCura za Slovenijo, Sanda M. Gavranovič.

Dom bo stal na območju nekdanjega sindikalnega centra oziroma Šlandrovega doma, kjer je del zemljišča v lasti občine, ki je izvedla postopke za prodajo. Prostorska podlaga pa bo predvidoma zagotovljena s petimi spremembami prostorskega reda občine, ki so v postopku in jih bo občinski svet obravnaval še v tem mandatu, so pojasnili na radovljiški občini.

Za gradnjo, opremo in pridobitev operativnih dovoljenj v SeneCuri predvidevajo 18 mesecev.

aad323452738cc6d76ca 62685041
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button