Upokojitev v stilu

Priročnik za upokojitev

Vaša upokojitev je za vogalom, potrebno pa je urediti še ogromno papirjev in sprožiti kar nekaj postopkov. Ampak kaj točno potrebujete in kje lahko to uredite? Preverite!

Najprej seveda preverite če izpolnjujete pogoje za upokojitev. Za pridobitev pravice do starostne pokojnine mora moški ali ženska izpolnjevati starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali pa starost 65 let in najmanj 15 let zavarovalne dobe. Če ne veste, ali pogoje izpolnjujete, lahko to preverite na Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje (ZPIZ). Če so pogoji izpolnjeni, se nato določi točen datum, kdaj se boste upokojili in s tistim datumom nato preneha veljati pogodba o zaposlitvi. 

Naslednji korak pri upokojevanju je odjava iz obveznega pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja – kar mora storiti vaš delodajalec. V praksi to pomeni, da vam preneha veljati pogodba o zaposlitvi. Obrazec, s katerim vas delodajalec odjavi iz zavarovanja, je M-2 in ga najdete na spletni strani ZZZS. (kliknite tu). Na ZPIZ-u opozarjajo, naj zaposleni, ki želi v pokoj, obrazec vloži pri delodajalcu pravočasno – približno dva meseca pred zaključkom dela, da bo takoj po zaključku zaposlitve upravičen do pokojnine. 

Potem pa je na vrsti še zadnji korak – vložiti morate zahtevo za priznanje pravice do starostne pokojnine na ZPIZ-u. Tega lahko oddate na več načinov; elektronsko preko sistema Moj eZPIZ, če imate kvalificirano digitalno potrdilo, po klasični pošti, ali pa osebno na najbližji območni enoti ZPIZ. 

Izpolnjenemu obrazcu morate priložiti še:

  • delovno knjižico in morebitna druga dokazila (npr. odločba o priznanju pokojninske dobe),
  • dokazilo o prenehanju obveznega zavarovanja (npr. akt o prenehanju delovnega razmerja, samozaposleni potrdilo o izbrisu iz Poslovnega registra Slovenije, zavarovanci prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje obrazec M-2 ipd.),
  • sporazum staršev o uveljavljanju znižanja starostne meje za otroke (če vlagate zahtevo za starostno upokojitev po prej veljavnem zakonu – ZPIZ-1),
  • potrdilo delodajalca o obdobju in višini plačanih prispevkov za tekoče koledarsko leto,
  • potrdilo o regresu za letni dopust v letu uveljavljanja starostne pokojnine,
  • dokazilo o zaposlitvi v tujini.

Kaj pa velja za samozaposlene?

Če ste samozaposleni, se morate izbrisati iz Poslovnega registra Slovenije in ravno tako najprej odjaviti iz obveznega pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanjaz obrazcem M-2, ki ga s kvalificiranim digitalnim potrdilom (brezplačno ga pridobite na upravni enoti) lahko oddate tudi preko portala e-VEM.

Nato je potrebno vložiti zahtevo za priznanje pravice do starostne pokojnine pri zavodu, in sicer elektronsko prek sistema Moj eZPIZ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom, osebno na najbližji območni enoti zavoda ali po pošti. 

Naj bo vaše življenje upokojenke oz. upokojenca prijetno!

kartica upokojencev roman sipic
Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button