Upokojitev v stilu

Spletni antikvariat: ko vaša knjiga dobi novega lastnika, vi pa nove knjige

Kdo od vas ne bere knjig? Koliko jih imate doma? Kaj pa tiste, ki ste jih že prebrali? Se nanje nabira prah? Pa bi se jih radi znebili a kaj ko se knjig pač ne meče stran? Za Stello Šibanc so bile knjige ljubezen že od malih nog. A šele kasneje so se znova srečali: ona in knjige. Pa tudi ideja iz katere je nastala spletna trgovina rabljenih, pa tudi novih, knjig. Spletni Antikvariat boste našli na facebooku, kjer dnevno objavlja, kaj vse imajo na voljo in tudi kaj se išče. Tako je povsem enostavno podariti ali prodati svoje knjige in najti nove.

BeFunky sample 15

Kako se je vaša pot med knjige začela? Od kod ideja za Spletni Antikvariat?

Moja pot v svet knjig se je začela pri šestih letih, ko sem se naučila brati, česar me ja naučil moj dedek.  Če ne štejemo otroških slikanic, ki sem jih brala skupaj z njim in s starši, je bila moja prva knjiga oziroma zbirka, ki sem jo prebrala, slavnih Pet prijateljev. Tekom let je ljubezen do knjig sicer ostala, izbira študijske poti ter s tem tudi življenje samo, pa je krenilo v drugo smer. Nato sem se nekega dne povsem po naključju znašla pred praznim lokalom, kjer sem zagledala letak, da na tem mestu odpirajo antikvariat – torej trgovino z rabljenimi knjigami-  ter da iščejo nekoga za to delo in pri sebi sem takoj vedela: moram poskusiti. Zaslužek je bil mizeren, a delo balzam za mojo dušo. Tako sem dobro leto delala za enega izmed bolj znanih lastnikov večih antikvariatov po Sloveniji, se naučila cenovno ovrednotiti knjige, odkrivala bisere pa tudi tegobe tega dela in se vsak dan bolj našla ter uživala v delu s knjigami. Nato je prišla korona. Stroški za najem lokala so ostajali, prodaje ni bilo, antikvariat, kjer sem delala, je bilo potrebno zapreti. 

No, ampak to je bil pravzaprav šele začetek kajne?

Ja res je, s tem se je moja zgodba šele začela, saj sem se odločila, da odprem lastni antikvariat in se preselim na splet. Na internetu sem se vedno dobro znašla, s knjigami prav tako in zato sem se odločila poskusiti združiti ta dva- na videz tako različna- svetova; klasičnega in modernega. Tako sem izbrala ime Spletni Antikvariat. Klasičen svet predstavlja mojo ljubezen do starih knjig v kombinaciji z modernim konceptom digitalizirane spletne prodaje, ki se v svetu vedno bolj uveljavlja, kupcem pa omogoča udobno nakupovanje od doma preko računalnika- na kar ne more vplivati niti korona. 

No, če mi kupujemo od doma, pa imate vi vse te knjige, ki so na voljo, doma? Koliko jih je?

V našem skladišču imamo trenutno približno 10.000 knjig. Mnogi nam knjige podarijo, predvsem pri selitvah, ko se jih želijo ‘znebiti’ in potrebujejo brezplačen odvoz knjig. Knjige tudi odkupimo, predvsem otroške ter mladinske vsebine. Literaturo iščemo povsod, načeloma pa nas ljudje kar sami kontaktirajo, saj nas že poznajo in nam zaupajo. 

Kaj pa se trenutno najbolj išče? Kaj se najbolj bere?

Med najbolj iskanimi knjigami je fantazijska literatura, vse knjige avtorja J.R.R Tolkien; Gospodar prstanov, Hobit, Drevo in list, pa Harry Potter, sledijo otroške knjige, ki so že dolgo razprodane; zbirka Pet prijateljev ( obsega 21 knjig, zbirka pa dosega cene med 400 in 500 eu), Zbrane povesti Beatrix Potter, nato klasične slikanice, ki jih poznamo skorajda vsi in spremljajo že mnoge slovenske generacije; npr Moj prijatelj Piki Jakob, Peter Klepec, Pedenjped, Muca Copatarica, Maček Muri, Miškolin,  Juri Muri v Afriki, Martin Krpan, Kdo je napravil Vidku srajčico itd…  

zbirka 5 prijateljev slika 9275680 1

Kaj pa odrasli? Vse se sicer najde v knjižnici, ampak nekateri knjige želijo imeti doma, na polici?

Ja, povpraševanje je veliko tudi po različnih naslovih za odrasle bralce, ki so izjemno priljubljeni, a žal razprodani, npr: vse knjige Khalena Hosseina (Tek za zmajem, Tisoč veličastnih sonc), Carlosa Ruiza Zafona ( Senca vetra, Igra angela), Koliba in še bi lahko naštevala. Od slovenskih avtorjev so najbolj priljubljena dela Svetlane Makarovič, Dese Muck, Tadeja Goloba, Bronje Žakelj, Ferija Lainščka, Srečka Kosovela.


Tudi klasiki nikoli ne zamro;  Vojna in mir, Ana Karenina, Zločin in kazen, Alamut, Prevzetnost in pristranost, Sto let samote, Ljubezen v času kolere, Živalska farma, 1984, Krasni novi svet in druge. 


Pa da ne pozabimo na naš slovenski ponos, ki nikoli ni izgubil na priljubljenosti in s tem tudi na cenjenosti: legendo Miki Mustra, ki je najbolj znan po Dogodivščinah Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika. Njegove knjige so med zbiratelji izjemno cenjene. Obstaja 8 knjig te zbirke, prve štiri dele se še dobi, saj so bile izdane v višjih nakladah, zadnje štiri dele pa je izjemno težko dobiti, saj jih le v obtoku le malo. Te knjige so, vsaka zase, če so odlično ohranjene, vredne 50 eu ali več. 

Če ste že omenili ceno, kakšna je bila najvišja cena, po kateri je bila prodana knjiga iz vašega Spletnega Antikvariata?

Najdražja knjiga, ki smo jo prodali do sedaj, je bila vredna dobrih 400 eurov, šlo pa je za eno izmed starejših nemških del zelo specifične teme. Če bi se knjiga prodala v tujino, bi lahko dosegla višjo ceno, vendar smo se jo odločili prodati slovenskemu zbiratelju tovrstne literature. Ta cena je daleč od nenavadnega, mnoge knjige dosegajo še višje cene, gre pa res za redke zbirateljske kose, na katere naletiš redko, prav tako težko pa je tudi najti kupce za tovrsta dela. 

Je starost tista ki odloča o ceni?

Žal starost knjige nikakor ne pomeni, da je knjiga vredna veliko. Ravno obratno. Premnoge knjige, še posebno starejši romani, izdani med leti 1920-2000, se izjemno težko prodajo in ravno takih knjig je v obtoku največ.
Vse bralce nagovarjamo, naj knjige nikoli ne mečejo stran. Kar je za nekoga pozabljen lovilec prahu, je za drugo osebo knjiga, ki jo morda išče že dolga leta. In naša naloga je, da ‘’zgradimo most ‘’ med enim in drugim ter skušamo najti pozabljene knjige, ki bi prišle v prave roke in bile znova prebrane. 

Lahko rečemo, da je knjiga doma tudi dobra naložba? Ne zgolj v domišljijo ampak tudi v denarnico?

Težko je napovedati, katere knjige bodo na vrednosti pridobivale, saj je za mnoge trenutno iskane,  napovedan ali vsaj predviden ponatis. Tako se je npr zgodilo s Harry Potterjem, ki so ga pri Madinski knjigi ravno letos ponatisnili. Če so še lani cene rabljenih šle v višave- ker knjig ni bilo moč kupiti-  so zdaj strmo padle, saj si kupec lahko kupi novo v knjigarni. Že res, da so prve izdaje za prave zbiratelje v sentimentalnem smislu vredne največ, vendar, ko pride ven nova izdaja, so te knjige ugodnejše, kot pa rabljene prve izdaje in marsikateri kupec se tako odloči za ekonomičen nakup novejše izdaje. 


Bralcem članka svetujemo, da pregledate svoje knjižne police. Premislite, katere knjige so vam posebej ljube in jih obdržite, morda jih znova vzamete v svoje roke. Tekom let lahko isto knjigo med ponovnim branjem dojamemo povsem drugače, kot smo jo občutili neko. 


Tiste knjige, na katerih se vam zgolj nabira prah pa raje oddajte naprej, saj bodo morda našle nove lastnike, ki bi jih bili zelo veseli. Pa tudi lepo in okoljsko odgovorno je, da stvari krožijo, se ne mečejo stran in prehajajo v nove generacije. Tako knjiga za vedno ostane živa.

Kako torej poskrbeti, da knjiga z naše police pride v prave roke?

Če se odločite knjige oddati ali prodati, nas lahko kontaktirate na email sibanc.stella@gmail.com, oz telefonsko številko 040-672-110. Navadno potrebujemo fotografije knjig, ali vsaj seznam naslovov, za brezplačen odvoz in vse ostalo pa poskrbimo mi. Najdete pa nas oz. našo dnevno ponudbo na facebooku (klik tu)

Hvala. In uspešen lov na knijge!

BeFunky sample 16
Prikaži Več

Podobni članki

Preglej tudi
Close
Back to top button