Upokojitev v stilu

Slovo po 28tih letih

“Malo je seveda cmok v grlu, a vem da sem se prav odločil. Zakaj sem se tako odločil? Ker se mi je v skoke prikradel majhen strah. Tako pa ne gre več naprej.” Tako je danes odgovarjal na vprašanja Jernej Damjan, ki je po 20tih letih skakanja zdaj svoje dolge skakalne smuči postavil v kot.

damjan lahti 19 1

Jernej Damjan je na tekmah svetovnega pokala dosegel dve zmagi in skupaj osem uvrstitev na oder za zmagovalce. Poleg tega ima doma na polici še tri bronaste medalje iz Svetovnih prvenstev, vse tri iz ekipnih tekem.

Prvo zmago je dosegel na Japonskem, ko je v Saporu 26.1.2014 ugnal vso konkurenco. Druga zmaga pa je iz začetka sezone 2017/18, ko je v Kuusamu na Finskem 26.11.2017 premagal vse tekmece.

FIS Ski Jumping World Cup 2014 Engelberg 20141220 Koudelka Freitag Damjan et Hayboeck 1
Damjan na stopničkah po 3. mestu v Engelbergu leta 2014

Z vse se je na mednarodnih tekmah začelo daljnega leta 2002. 12. januarja tega leta je prvič skočil na tekmi za kontinentalni pokal, ko je bil 33. Naslednjega dne pa je osvojil prve točke, bil je 29. No, to prvo sezono na mednarodni ravni je zaključil 14. marca, ko je na zadnji zimski tekmi prvič zmagal in sicer v japonskem Zaoju.

ZAPIS NA FACEBOOKU JERNEJA DAMJANA:
“V življenju vsakega človeka pride čas za spremembo in v karieri vsakega skakalca pride čas za slovo od letenja po zraku. Zame je ta čas zdaj. Neverjeten šport smučarskih skokov je bil skoraj 28 let v mojem življenju številka ena, zdaj pa mi telo sporoča, da ima dovolj. Imel sem nekaj mojih najbolj nepozabnih trenutkov zaradi smučarskih skokov, solz veselja in žalosti, trenutkov čiste sreče in obupa, letenja po zraku in trčenja ob tla, a v vsem je bilo neverjetno potovanje. Spoznala sem veliko izjemnih ljudi, potovala v nepozabne kraje in poleg skakanja poskusila vsrkati vso znanje, ki mi je bilo predstavljeno tudi meni. Nikoli ne bom pozabil vseh ljudi, ki so mi pomagali od mojih zgodnjih začetkov, predvsem pa moje družine, do zadnjih sezon, in nikoli ne bom pozabil vseh navijačev, sponzorjev, klubov, naše nacionalne federacije in prijateljev, ki so me podpirali in mi dali motivacijo da nadaljujem. Vsi ste navijali, stiskali pesti, kričali, kritizirali, hvalili,… Karkoli ste storili, ste mi pomagali biti boljši. Prišel je čas, da rečem samo ZAHVALJUJEM SE ZA VSE!”

Jernej Damjan, hvala za vse lepe trenutke in vse dobro še naprej!

Prikaži Več

Podobni članki

Back to top button